De vooroordelen van de samenwerking met een gerechtsdeurwaarder.

23 Aug 2021

Over de samenwerking met een gerechtsdeurwaarder bestaan tal van vooroordelen, in het bijzonder over de kostprijs. Zo leeft de gedachte dat het invorderen van een factuur via een gerechtsdeurwaarder sowieso duur is. Het is een risico voor de opdrachtgever en het is duur voor de klant / debiteur. De realiteit is natuurlijk anders, zeker als uw gerechtsdeurwaarder – zoals De Wilde & Baele – gericht is op digitalisatie en Ethisch Verantwoord Invorderen. Laat ons dit even toelichten.

Invorderen start normaal altijd met de minnelijke fase. 

Dit zijn alle pogingen die worden ondernomen vooraleer beroep wordt gedaan op een rechtbank. In deze minnelijke fase zal een gerechtsdeurwaarder de kostprijs bepalen op basis van een – vooraf besproken - percentage van het geïnd bedrag (behalve bij grote volumes). Dergelijk percentage is vaak gelijk aan of lager dan het schadebeding en intresten die u zelf hebt bepaald in de facturatievoorwaarden met uw klanten. Met andere woorden indien uw klant betaalt is de kost eigenlijk grotendeels of integraal voor uw klant. Ook voor uw klant is de kost duidelijk bepaald gezien deze zich akkoord heeft verklaard met uw facturatievoorwaarden. Maar wat als uw klant niks betaalt ondanks onze inspanningen? Dan is uw risico beperkt tot een minimale dossierkost.

U zal begrepen hebben dat de minnelijke fase een transparant gegeven is zowel voor uw klant als uzelf. Kies dus voor een partner die hier intensief op werkt en vraag inzicht in welke acties voor u worden ingezet. Idealiter is er een uitgekiende mix aan acties via brief, email, sms, telefonie etc. Ook het aanbieden (en opvolgen) van betaalplannen werkt goed.

Komt de minnelijke fase niet tot een goed einde dan volgt een solvabiliteitsonderzoek. Ook dit is inbegrepen in de kostprijs van de minnelijke fase! Aan de hand van het solvabiliteitsonderzoek wordt met u gekeken wat de beste acties zijn en wordt een zo goed mogelijke inschatting gemaakt van de grootteorde van kostprijs indien u zou overgaan tot een gerechtelijke fase. Zo kan u beslissen met kennis van zaken.

De gerechtelijke fase.

In de gerechtelijke fase is de finale kostprijs afhankelijk van het verloop van het dossier. Anderzijds blijft de prijszetting ook hier transparant gezien alle gerechtsdeurwaarders in de gerechtelijke fase gebonden zijn aan wettelijke tarieven. De ervaring van uw partner, de ervaring in de minnelijke fase en het solvabiliteitsonderzoek zijn hier uw beste indicatoren. Weet dat bij De Wilde & Baele gemiddeld 97% van alle dossiers minnelijk worden opgestart en afgesloten. De kwaliteit en de inhoud van de minnelijke fase zijn dus doorslaggevend voor een beheerste kostprijs voor u als opdrachtgever én voor uw klant. Kies finaal in de gerechtelijke fase ook zeker voor een Belgisch betaalbevel of de zogenoemde IOG procedure wanneer uw dossier aan de voorwaarden voldoet. U bent niet afhankelijk van het tijdskader van de rechtbanken, beperkt de kosten en kan sneller tot een resultaat komen.

En dus samenvattend.

Samenwerken met een gerechtsdeurwaarder is transparant en efficiënt. Hij of zij is dé specialist bij uitstek rond onbetaalde facturen. Bovendien kan u vaak bij een gerechtsdeurwaarder terecht voor een oplossing van A tot Z, zowel minnelijk als gerechtelijk. U hoeft met andere woorden geen dossiers meer over te hevelen tussen leveranciers eens het dossier werd opgestart. Hebt u vragen over een specifiek dossier of twijfelt u nog of een gerechtsdeurwaarder voor u een oplossing kan bieden, aarzel niet ons te contacteren! 


Ga naar het overzicht

Klaar om met ons in zee te gaan?

Hebt u op onze website gevonden wat u zocht of hebt u nog vragen, aarzel dan niet en neem met ons contact op. Wenst u meteen uw dossier in te dienen kan dit rechtstreeks via onderstaande knop.

Contacteer ons

De Wilde & Baele

Gerechtsdeurwaarders

Gasmeterlaan 191

9000 Gent

Cookie- & Privacyverklaring

De Wilde & Baele hecht vanzelfsprekend belang aan uw rechten en alle aspecten van uw privacy. Via onderstaande knoppen vindt u meer inlichtingen over deze topics.


Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden. Website met passie gemaakt door Pixelsrule.

-->