Een gerechtsdeurwaarder of een incassobureau? Wat te doen met wanbetalers?

04 Mei 2022

Vraag aan de gemiddelde ondernemer in uw netwerk wat de logische stap is bij een onbetaalde factuur en velen zullen meteen aan een incassobureau denken in plaats van een gerechtsdeurwaarder. Een gerechtsdeurwaarder associëren mensen vaak met dagvaardingen, juridische procedures en hoge kosten. 

Maar klopt dit beeld? Ja en nee zo blijkt. 

Ja, als u te maken hebt met een hardleerse wanbetaler kan de gerechtsdeurwaarder door het officieel ambt meer rechtsmiddelen inzetten om uw klant te overtuigen om dringend tot betaling over te gaan. Betaalt uw klant ook niet na de brieven en telefoons van het incassobureau zullen zij op zoek gaan naar een gerechtsdeurwaarder of advocaat om de vraag meer kracht bij te zetten. 

Ja, de vermelding van ‘gerechtsdeurwaarder’ in de communicatie zal zelfs bij een beleefde tone-of-voice indruk maken op de meeste debiteuren en hen op z’n minst overtuigen dat er nu iets moet gebeuren. 

Maar een gerechtsdeurwaarder werkt niet alleen via de rechtbank! Net zoals incassobureaus contacteren gerechtsdeurwaarders uw klant in een minnelijk traject waar we moderne communicatiemiddelen zoals email, sms, betaalplannen... inzetten om escalatie van uw dossier te vermijden. De gerechtsdeurwaarder heeft daarenboven door zijn/haar ambt toegang tot gegevensbronnen om zo goed mogelijk uw debiteur te bereiken. 

Dus neen, de aanpak van de gerechtsdeurwaarder is niet per definitie agressiever dan die van een incassobureau. Beslagleggingen, openbare verkopen etc. zijn zeer zichtbare elementen van het beroep, maar we gebruiken die slechts in een kleine minderheid van de dossiers. Minder zichtbaar is de zeer efficiënte & effectieve minnelijke fase die De Wilde & Baele Gerechtsdeurwaarders inzet om u klantrelatie alle kansen te geven. Zo slagen we erin om de nood aan dagvaardingen en gerechtelijke procedures te beperken tot 2 à 3% van de dossiers. Bovendien moeten gerechtsdeurwaarders als erkend beroep een strikte deontologische code naleven waardoor u verzekerd bent van een integere aanpak. 

Blijft de keuze tussen incassobureau of gerechtsdeurwaarder lastig voor u, dan geven wij u alvast volgende tip.

Vergelijk op basis van de concrete acties die voor u zullen ondernomen worden en de tools die u en uw debiteur ter beschikking krijgen bij het invorderen. Zo kan u met kennis van zaken de juiste keuze maken.

Weet dat u bij De Wilde & Baele niet gebonden bent aan een contract of (jaar)abonnement. U kiest bij elk dossier opnieuw of u verder met ons wil samenwerken en zo ja, welk stappenplan uw voorkeur draagt: minnelijk of gerechtelijk. 


Ga naar het overzicht

Klaar om met ons in zee te gaan?

Hebt u op onze website gevonden wat u zocht of hebt u nog vragen, aarzel dan niet en neem met ons contact op. Wenst u meteen uw dossier in te dienen kan dit rechtstreeks via onderstaande knop.

Contacteer ons

De Wilde & Baele

Gerechtsdeurwaarders

Gasmeterlaan 191

9000 Gent

Cookie- & Privacyverklaring

De Wilde & Baele hecht vanzelfsprekend belang aan uw rechten en alle aspecten van uw privacy. Via onderstaande knoppen vindt u meer inlichtingen over deze topics.


Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden. Website met passie gemaakt door Pixelsrule.

-->